Začátky s Web Designerem a jiná dobrodružství

  • Míša Bačová

Google Web Designer

Znáte pojem bannerová slepota? Když mají vaše bannery hromadu zobrazení, ale proklikovost minimální? Je to proto, že lidé už obrazovou reklamu téměř nevnímají. S tím se zkoušíme vypořádat pomocí animovaných bannerů vytvořených v Google Web Designeru.

Co to vlastně ten Web Designer je? Je to program od Googlu, který vám umožní vytvářet responzivní design webových stránek a reklam. A to úplně zdarma bez jakékoliv znalosti HTML5 a CSS. I přes to, že se program jmenuje Web Designer, využívá se mnohem častěji právě pro tvorbu reklam.

Otevřít poprvé Web Designer bylo úplně stejné jako poprvé pracovat s Photoshopem. Hromada tlačítek, u kterých nevím, co vlastně dělají a k čemu tam jsou. Celá moje první zkušenost byla velmi...zajímavá. Animovala jsem doteď statické bannery pro našeho klienta Zlín Robotics. Začala jsem s rozměry 300x250px a řekla jsem si, že udělám super responzivní animované bannery. A tak jsem začala. Udělala jsem si nové pole, zapla jsem návody a pustila jsem se do práce. Celý tenhle pokus byla jedna velká katastrofa. Hodně času mi zabralo, než jsem vůbec zjistila, jak fungují Media rules - “výjimky” z Master rules. Jak se budou bannery měnit v různých rozměrech, kdy v něm budou jednotlivé prvky poskládané vertikálně a kdy horizontálně a další zábavné věci. Na to se mi nakonec povedlo přijít a po pár dnech jsem byla schopná zanimovat všechny potřebné rozměry banneru v responzivním designu. Celá nadšená jsem se čekala, až výsledek nahraju do AdWords a bannery se začnou zobrazovat. Hah, chyba. Z banneru, který se uměl transformovat do šesti různých rozměrů mi zůstal původní 300x250px. Tip číslo 1: Každý rozměr musíte nahrát zvlášť.

IT Crowd

Zadržela jsem slzičku, z chyby jsem se poučila a nahrála jsem bannery podle jednotlivých rozměrů. Chtěla jsem objevovat i další funkce Web Designeru, konkrétně galerii, do které můžu nahrát několik obrázků, mezi kterými jde překlikávat. To by mohlo bavit. Tak jsem udělala základní design, po předchozí zkušenosti jenom jeden rozměr, ať zase nepláču. Udělala jsem obrázky do galerie, 3 verze pro klikatelná tlačítka a výsledek jsem nahrála. Tip čislo 2: AdWords nepodporují specifická tlačítka. Když kliknete, jdete prostě na landing page. Od té doby si čtu nápovědy.

Swanson

Tohle mě docela zamrzelo, protože Web Designer nabízí tolik možností, jak si s reklamami vyhrát. Kromě galerií můžete na své bannery vložit možnost zavolat, přidat událost do kalendáře, přehrát video nebo dokonce zachytit interakci uživatele s daným bannerem. V betaverzi jsou také 3D modely, se kterými si můžete točit dokolečka. Nebo na vás může z reklamy vyskočit dinosaur. Všechnu srandu si pro sebe bohužel ukradl DoubleClick.

I přesto jsou ale animované reklamy zajímavým oživením pro obsahovou síť. Navíc tvoření je strašně zábavné, hlavně pokud si hrajete s různými styly animací. Hezky vypadající jednoduchou animaci zvládne vytvořit i úplný začátečník. Potom, co si program sami trošku proklikáte, se s klidem můžete pustit i do složitějších projektů. Inspiraci můžete najít v knihovně reklam, které byly vytvořeny pomocí Web Designeru. Pokud se plánujete do animování pustit, doporučuju se mrknout na video návody. Dobrý základ získáte z oficiálního Youtube kanálu. Těmi návody jsem se řídila při seznamování s programem a výsledek můžete vidět tady:

300x250 08bb

U AdWords si ale dávejte pozor, abyste se vlezli do limitu 150Kb. Taky nezpomeňte na to, že HTML reklamy se nahrávají zazipované. Nahrání potom probíhá úplně stejně jako v případě obyčejných obrazových reklam. Nové rozhraní AdWords ale občas háže chybu, která se dá obejít nahráním přes AdWords Editor. Nelekněte se relativně dlouhé kontroly, HTML reklamy jí procházejí někdy i hodinu.

Vzhledem k tomu, že jsem s Web Designerem začala pracovat teprve nedávno, jsem se k mnoha funkcím zatím ještě nedostala. Docela mě ale zajímá možnost tvorby dynamického remarketingu (které jsou k dispozici jako šablony i pro AdWords).

Autor

Michaela BAČOVÁ

Míša miluje čísla, a proto nejvíce času tráví nad PPC kampaněmi. V mezičase píše čtivé PR články a zkoumá nové skripty.

No Internet Connection
Notification