10 lidí, kteří reálně pracují na SEO

  • Filip Bartoš

Kdybych potřeboval pro web nebo e-shop řešit SEO, musel bych si poptat tzv. "konzultanta", podle většiny současných web a e-commerce školení a dostupných článků. Cool, jeden pán / paní a mám zajištěnou velkou návštěvnost.

Na nedávné obchodní schůzce s novým partnerem pak padla zajímavá otázka. A to všechno zvládnete sám, jo? Odpovědí byl pohled na otevřený open space, plný členů naší agentury.

Takže pěkně popořádku. Pokud chceme vymýtit špatné mínění o optimalizaci pro vyhledávače, musíme vyložit karty na stůl. Musíme říct, co nebo spíše kdo stojí za ročním nárůstem návštěvnosti z přirozeného vyhledávání a za zvýšením tržeb. Je to minimálně 10 novodobých i klasických povolání, které jsou do SEO projektů zapojené.

Začátek je u obchoďáka

Nevděčná práce, kterou degradují některé moderní techniky a přístupy. Nicméně takový člověk musí vědět, jak problematiku optimalizace správně vysvětlit. Nesmí malovat vzdušné zámky, musí odpovědět na klientovy dotazy a musí být schopný říct, jak reálně bude firma těžit z využití tohoto kanálu a co to bude (přibližně) stát. To ale horko těžko zvládne náhodný člověk, co "má dlouholeté zkušenosti s prodejem". Úspěšný obchoďák pak hází míč "tomu, kdo bude dělat to SEO".

"Ten" SEO konzultant

SEO konzultant je především projektový manažer. Ví, co je třeba provést za změny, ale aby dodal změny v patřičné kvalitě, musí využít své agenturní kolegy a musí jim srozumitelně vysvětlit cíl a funkci navrhovaných změn. Mezitím vytváří analýzu klíčových slov, kterou rozhodně nebude používat sám.

V první řadě se jde za programátorem

Budou se ladit meta tagy, budou se přidávat skripty do kódu, budou se měnit soubory robots.txt a sitemap.xml. Boom - první oběť je na světě.

Kdo je správce serveru?

Přebírá se cizí web? Au. Desítky minut volání a mailů kvůli přístupům na server, nasazení SSL certifikátu a podobných laskomin. To pak dává zelenou dalšímu členovi posádky.

Kodére, potřebuji změnit nadpisy!

"Tady nadpis chybí úplně, tady nedává smysl a tento se musí generovat automaticky. Zařiď to! Ale ještě počkej, musím to probrat s UXákem."

Chtěl jsem přidat tlačítka na kontakt, ale UX designer se mi vysmál

Aby se člověk na webu neztratil, aby přesně věděl, co jaká ikona znamená a aby byl konverzní poměr webu co nejvyšší, musí se do hry vtáhnout člověk, který dá řád informační architektuře.

Grafik ti to namaluje

Úplně na rovinu, odborníci na SEO jsou ve většině případů téměř barvoslepí. Ani perfektní umístění call-to-action tlačítka nezajistí zvýšení konverzí. Proto se ke grafikům chodí s prosíkem.

Vždyť výsledky vyhledávání jsou takové inzeráty, tak kde je copík?

SEO konzultant vytahuje svatý grál (= analýzu klíčových slov) a utíká k dalšímu stolu, kde sedí kreativní jedinci. Copywriteři si vyslechnou, pro koho mají psát a pomáhají s tvorbou obsahu.

Kde zpětný odkaz můj, kde zpětný odkaz můj?

Konzultanti vědí nejlíp, jaké jsou ty nejlepší zpětné odkazy. Teoreticky. Jenom linkbuildeři jsou ale trpěliví a dokážou je skutečně získat. A poslední?

Poslední a nejdůležitější člen SEO týmu jste Vy!

Jsme v cíli. Ale pouze prvního kola závodu jménem optimalizace pro vyhledávače. Na cílové čáře stojíte vy - jednatelé firem, marketingoví zaměstnanci nebo provozovatelé e-shopů.

Vaším úkolem je odpovídat na naše dotazy, poskytovat nám relevantní data, konzultovat s námi naše návrhy a tvořit s námi lepší online marketingovou komunikaci. Bez Vaší iniciativy totiž nejsme schopní dosáhnout těch nejlepších výsledků. Takových výsledků, které vy kontrolujete na svých tržbách.

Ještě se vrátím na začátek článku. Stačí služby samotného SEO konzultanta k tomu, aby web nebo e-shop začal vydělávat?

SEO není kouzlení a magie, ani nikdy nebylo. Je to reálná práce reálných lidí. Lidí, kteří zaručují skutečné výsledky. A jinak tomu není ani v agentuře Weboo.

Vzpomeňte si na tento blog, až budete o optimalizaci uvažovat, popřípadě jí poptávat.

Autor

Bc. Filip BARTOŠ

Filip je marketingový manažer s více než 5letou praxí. Je certifikovaným specialistou.
Filipovi klienti 
Filipovy reference

TOP SEO články

No Internet Connection
Notification