Existuje tržní standard pro dodávku webů a microsite?

  • Bc. Filip Bartoš a Ing. Jiří Maňásek

Dodávka webové prezentace nebo jakékoliv řešení od aplikace po produktový web se dá velmi snadno přirovnat ke stavbě domu. Nebo k poptávce po výrobku, produktu, zkrátka čemukoliv hmotnému. Je tomu skutečně tak u všech dodavatelů? Pojďme si společně rozebrat základní pilíře, bez kterých se nedá zakázka považovat za vhodnou.

Díky těmto znalostem pro Vás bude výběr dodavatele nesrovnale jednodušší. Zároveň předcházíte možným budoucím komplikacím, které se poté projevují finančně hodně smutně. Níže zmíněné příklady jsou sepsány na základě reálných zkušeností z posledních několika let, bohužel i z posledních několika měsíců. 

Vlastnictví domény, přístupnost hostingu

Pokud si při tvorbě webové prezentace, či jakéhokoliv online projektu nepohlídáte vlastnictví každého jednotlivého článku skládačky již v prvotní fázi, dřív nebo později nastávají komplikace.

Ukázkový případ:

  • Firma Levné Čluny s.r.o.
  • Doména levne-cluny.cz
  • E-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • První web od známého, konkrétně Jarek Stonožka (bez IČO, fyzická osoba)
  • Hosting: Supr trupr hosting CZ
  • CMS: žádné

V roce 2019 se firma Levné Čluny rozhodne pro nový web, jelikož na starém webu nemá sama možnost měnit základní údaje, známý Jarek Stonožka již weby nedělá, ale pro kamaráda tedy úpravy provede, nicméně až po měsíční dovolené v Andalusii.

Firma Levné čluny tedy poptá nového dodavatele, po správném projektovém řízení a podpisu smlouvy o dílo se tedy nový webový vývojář dává do práce. Po určitém procesu, který probíhá ve vývojářském prostředí, se oba subjekty dohodnou na spuštění.

Jenže:

K doméně má přístup pouze registrátor, kterého zvolil Jarek. Jarek nemůže dohledat přístupové údaje a ještě je na dovolené.

E-mailovou schránku si firma zřizovala sama samostatně.

Firma chce web umístit na Supr trupr hosting. Ten je však nedostačující, pomalý, a tak se celý proces protáhne.

Než se celá situace vyřeší, uplynou 2-3 měsíce a obě strany jsou nespokojeny.

Vzorový případ je spíše pozitivní, pokud se po pár měsících podaří spustit novou webovou prezentaci. Se spoustou odchozích nervů a úsilí.

Vlastní administrace / redakční systém

V rádcích výše jsme jsme zmínili, že existují i weby bez možnosti rychlých úprav základních textů, článků. Odborně takovým webům chybí "redakční systém" nebo "CMS = Content management system". Jak je vůbec možné, že díla neobsahují rozhraní pro další práci s webem? 

Přestavte si situaci, že si koupíte za určitou částku auto, řekněme v řádu sta tisíců. Rok v něm jezdíte, ale poté zjistíte, že byste rádi vyměnili kola, případně změnili barvu, nebo přidali designový prvek.

Přijeli byste do servisu, a tam by vám sdělili: Nemůže s autem nic dělat. Výrobce má postavenou smlouvu tak, že vám nemůžeme vyměnit kola, ani přelakovat metalízu. Je nám líto.

Přesně takto v online prostředí vypadá web bez možnosti administrace.

Licence vs. produkt

Z toho opět vyplývá smlouva o dílo, případně jakákoli jiná smlouva o zhotovení webové prezentace. Nepodceňujte její znění. Vyžádejte si plnou kontrolu nad výsledkem práce, za kterou jste zaplatili.

Nabízí Vám dodavatel pouze licenci či systém na pronájem? Důrazně tuto variantu promyslete. Spočítejte si, za jak dlouho předpokládáte další práce na webu.

Bude Vám stačit 5 let fungování? Počítejte cenu roční licence krát 5. Nedostanete se náhodou na stejnou částku, jako za hotový produkt, který navíc vlastníte? 

Zabezpečení, certifikát

Bohužel musíme i v roce 2019 připomínat důležitost SSL certifikátu. Je to samozřejmost. Stačí si přečíst buď náš blog nebo tento aktuální sumář.

Přístupy k analytickým nástrojům

Ať už s webovou prezentací začínáte, nebo přecházíte na nové řešení, pohlídejte si přístupy k analytickým nástrojům nebo k jiným měřícím platformám. Pokud chcete do budoucna objektivně vyhodnocovat online aktivity, je nezbytné, abyste měli v plném vlastnictví nejen tyto nástroje / účty:

  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Seznam Webmaster Tools
  • Google Ads
  • Sklik
  • Collabim / Marketing Miner apod.
  • Google My Business
  • Firmy.cz
  • Smartlook / HotJar

Nepoužíváte / nevíte o existenci / nejste si jistí čemu slouží některý nebo více z výše zmíněných nástrojů? Nebojte se nám ozvat. Není to ostuda. Ostuda je nevyužít potenciálu!

Jistota fungování firmy i za X let

Součástí kvalitní zpracovaného zadání a poptávky po vývojáři je také praxe a výhled do budoucna. Správnou otázkou může být: "Budete fungovat ještě za 10 let? Můžeme se na Vás spolehnout?"

U jednotlivce je šance hodně malá. U mladé společnosti o několika lidech větší. U korporátní společnosti vysoká.

Vše má své ale.

Levné řešení není cestou

Nejvíce otazníků, vykřičníků, odmítnutí, konců jednání a zklamání je však cena o dílo. Pohybujeme se v tržním prostředí, kde velká část spotřebitelů nechává finální rozhodnutí na ceně za produkt / službu. Bez rozhledu na výše zmíněné situace. Bez ohledu na pro a proti.

Naše více než 11letá zkušenost hovoří, že levné řešení může vyřešit problém v krátkodobém horizontu, nicméně v dlouhodobém hledisku se poté mohou mnohonásobně vrátit jako bumerang.

Pevně věříme, že budete brát v budoucnu potaz reálné případy, které jsou sice těžko představitelné, ale dějí se.

Ať už si plácneme spolu, nebo s jiným spolehlivým dodavatelem webových služeb.

Které microsite jsme spolehlivě dokončili nedávno?

Např:

 

Autor

Bc. Filip BARTOŠ

Filip je marketingový manažer s více než 5letou praxí. Je certifikovaným specialistou.
Filipovi klienti 
Filipovy reference



Profil Jiří
Autor

ING. Jiří Maňásek

Jiří je founding father naší agentury. Svým přátelským a férovým jednáním vytváří příjemné pracovní prostředí a pevné obchodní vztahy.

No Internet Connection
Notification