Proč je dobré rozdělit remarketing podle zařízení?

  • Míša Bačová
proč rozdělit remarketing podle zařízení

Pokud se zabýváte PPC reklamou, tak jste se určitě potkali s remarketingem. A taky moc dobře víte, že si pro sebe umí ukousnout docela velkou porci rozpočtu. A jeden z důvodů může být to, že nekontrolujete, kde a hlavně na čem se vám reklamy zobrazují. Takže proč byste měli remarketing rozdělit na počítače a mobilní zařízení?

Syndrom tlustých prstů

Tlusté prsty dělají problémy každému. Píšete třeba na klávesnici a na obrazovku skáčou písmenka, která tam být původně neměla. A nebo brouzdáte na internetu a občas nechtěně kliknete na něčí banner. A teď se připravte na to, že něco takového se zrovna u vaší reklamy stane několikrát denně a vaše peníze, nebo peníze vašeho klienta prakticky vyletěly z okna.

Ceny za proklik

Dívali jste se někdy do reportů, kolik stojí jeden klik na počítači a jeden klik třeba na telefonu? Zjistili byste, že ve většině případů je cena u mobilů mnohem nižší. A proč byste zbytečně měli platit víc, že?
Zařízení můžete rozdělit buď na úrovni kampaní nebo sestav. Nestačí většinou snížit nabídku pro mobilní zařízení, protože si i při nabídce dvou korun ukazují úplně stejně.

Publika

To, že se lidé chovají jinak na telefonu a na počítači, vám asi do hloubky vysvětlovat nemusíme. Je dobré vytvářet jiná publika pro telefon a pro počítač. Rozdělte je podle počtu navštívených stránek, podle typů stránek, nebo podle cílů, které chcete jako firma splnit. Stačí vám k tomu chvilka v Google Analytics.

Časování reklam

Zamyslete se nad tím, jakým způsobem žijete na internetu. Vzbudíte se, kouknete se na telefon, telefon potom průběžně kontrolujete v práci. Po práci přijdete domů a jdete na počítač (třeba zrovna nakupovat). Večer si možná lehnete do postele s tabletem. A nějak podobně to mají i vaši potenciální zákazníci. Samozřejmě záleží na oboru.
Sedněte si chvilku k Google Analytics a zjistěte, kdy přichází nejvíc poptávek nebo objednávek. Podle toho můžete jednotlivé kampaně podle zařízení načasovat.

A co dál?

Tímto vaše starost nekončí, je ještě pár věcí, na které při správě musíte myslet.

  • Vylučujte aplikace – Myslete na to, že cílením na aplikace cílíte prakticky jenom na děti, nebo na lidi se syndromem tlustých prstů, o kterých jsem psala na začátku. Google před nějakou dobou zrušil vyloučení aplikací přímo v internetovém prostředí, ale s Google Ads Editorem vám na vyloučení bude stačit pár kliknutí. Jak?

Keywords and targeting > Mobile Apps Categories, Negative > Exclude All Apps

  • Pozor na weby – To, že vám funguje jeden web na počítači, neznamená, že bude fungovat i na telefonu. Schválně, kdo z vás chodí na telefonu na Seznam, protože chce klikat na bannery a nakupovat?
  • Cílení kreativy – Zabýváte se něčím, co hodně lidí hledá na telefonu? Vytvořte jim reklamu ušitou na míru! S takovým cílením se dá parádně vyhrát jak z pohledu textů, tak z pohledu cílení. Co takový geofencing pro restauraci nebo ubytování narychlo?

Autor

Michaela BAČOVÁ

Míša miluje čísla, a proto nejvíce času tráví nad PPC kampaněmi. V mezičase píše čtivé PR články a zkoumá nové skripty.

No Internet Connection
Notification