Jak se vyhnout chybám v PPC kampaních? | Klíčová slova

  • Míša Bačová
PPC kampaně 4. díl

Výběr vhodných klíčových slov je základem úspěšných kampaní. Špatně zvolená klíčová slova, jejich nevhodné umístění v sestavách a neznalost typů shod klíčových shod mohou v účtech napáchat více škody než užitku.

Ještě než se dostaneme k samotným chybám, je nutné znát jaké trochu té teorie. Zásadní je znalost shody klíčových slov, blíže o shodách se můžete dozvědět v oficiální nápovědě Google Ads nebo u Větrovky, která má jednotlivé shody podrobně rozepsané - přesná, frázová, volná

Teď už víte o co jde a můžeme přejít na chyby.

  1. Používání pouze volné shody 

    Tato častá chyba je spojena s neznalostí shod klíčových slov (doporučuji pročíst odkazy umístěné výše). Používání volné shody, zvlášť v Google Ads, může v lepším případě způsobit zobrazení na výrazy, na které se zobrazovat nechcete. V tom horším případě vám na váš web bude chodit řada nerelevantních návštěv, za které zaplatíte nemalé peníze.
    Jak je to možné? Při použití volné shody se totiž zobrazují i podobné výrazy a synonyma k vámi vybranému klíčovému slovu. Velmi lehce se tak může stát, že z vámi vybraného klíčového slova ve volné shodě vám bude na web přicházet řada nerelevantních návštěvníků. Klíčové slovo modrá čepice může přivést i uživatele, kteří hledají modrý klobouk (což může být dobré, pokud kromě modrých čepic máte i modré klobouky, ale docela špatné, pokud uživatel žádný modrý klobouk na vašem webu nenajde).

  2. Cílení na příliš obecné výrazy (jednoslovné) 

    Pokud máte neomezený rozpočet a můžete si to dovolit, proč ne. Pokud ale pracujete s omezeným rozpočtem a nechcete vyhazovat horentní sumy za reklamu ve vyhledávání, volte víceslovná klíčová slova. Uveďme si jednoduchý příklad, prodáváte jízdní kola. Představte si, kolik různých značek a velikostí existuje. Použitím klíčového slova jízdní kola navíc cílíte na ty, kteří o nákup vůbec nemusí mít zájem. Mohou třeba jenom hledat obrázky. Vy v tom případě získáte minimálně zobrazení bez prokliku. V tom horším případě takový člověk na vaši reklamu klikne a vy budete muset zaplatit. A asi si umíte představit, že za jízdní kola bude proklik docela pálka. Mnohem lepší by bylo cílit na jízdní kolo určité značky. Nebo třeba dámské kolo určité značky. Použitím takového klíčového slova klesne cena za proklik a zvýší se počet konverzí.

  3. Neznalost vylučujících KW

    Vylučování nerelevantních hledaných výrazů je velmi dobře známé každému PPCčkaři. Hlavně pokud používá obyčejnou volnou shodu je vylučování opravdu výživné. Ale je třeba to udělat. Přestanete tak ukazovat reklamy lidem, kteří hledají úplně něco jiného, než nabízíte vy. Prodáváte luxusní auta? Tak to se asi na auta z bazaru ukazovat nechcete, že?

  4. Příliš mnoho klíčových slov v jedné sestavě

    Google doporučuje 15-20 klíčových slov v jedné sestavě. To je asi tak o 10-15 slov víc, než doopravdy potřebujete. Záleží na typu shody. Zbytečným hromaděním různých klíčových slov si nepomůžete, spíš si přitížíte. Ceny se zvednou, kvalita klesne a lidem budete ukazovat něco úplně jiného, než hledají.
    Každý PPCčkař má svou vlastní strategii, jak klíčová slova organizovat. Dobré je mít na každý typ nebo model produktu jednu sestavu. Modré a červené tričko do stejné sestavy prostě nepatří.

  5. Duplicitní klíčová slova

    Tento bod úzce souvisí s již dříve probíranou strukturou kampaní. Pokud bez rozmyslu rozdělíte klíčová slova do několika sestav, může se vám stát, že klíčové slova se vám budou duplikovat (ve dvou či více různých sestavách budete mít stejné klíčové slovo). Co to způsobí? Nesoutěžíte jen s konkurenty, ale vytváříte si konkurenci i uvnitř vlastního účtu a zbytečně si u daného klíčového slova navyšujete cenu za proklik.
    Stát se vám to může také v případě, že máte sice dobrou strukturu, ale nevylučujete slova i mezi jednotlivými sestavami. Představte si dvě sestavy, jednu zaměřenou na “dámské boty” a druhou na “letní dámské boty”, pokud v těchto sestavách nemáte slova pouze v přesné shodě, půjdou do aukce slova z obou sestav. Řešením bude přidat slovo “letní” jako vylučující do sestavy “dámské boty”.

  6. Klíčová slova s nízkým objemem vyhledávání

    Víte jak vás vaši zákazníci hledají, máte vybraná vhodná klíčová slova a přesto se reklama nezobrazuje? Důvodem může být cílení na klíčová slova v nízkým objemem vyhledávání - tato slova sice pro vás mohou být relevantní, avšak reklamní systém je může vyhodnotit jako málo hledaná a reklamu na ně zobrazovat nebude. Jak to poznáte? V Google Ads velmi snadno, u daného klíčového slova se vám zobrazují hláška jako na následujícím obrázku.

 

nízký objem vyhledávání

 

U Skliku je to trochu složitější, pokud do sestav přidáte slova s nízkým objemem vyhledávání, žádná upozorňující hláška se vám nezobrazí. Jak tedy poznáte, že jste zvolili nevhodná slova? Mají nulový počet zobrazení a kliknutí - avšak pozor, problém může být kromě nízkého objemu vyhledávání například také v nastavení nízké ceny za proklik.
Jak se vyhnout umístění takových slov? Používejte nástroj Skliku “Návrh klíčových slov”, kde se vám po zadání daného výrazu zobrazí návrhy klíčových slov, jejich hledanost, roční trend v hledanosti, konkurence a odhadovaná cena za proklik.

Návrh klíčových slov Sklik

Nebo můžete použít také Plánovač klíčových slov od Google Ads, který funguje na podobném principu jako Návrh klíčových slov od Skliku.

Plánovač klíčových slov Google Ads

Neexistuje jeden nejlepší systém toho, jak klíčová slova vybírat nebo organizovat. Každý si musí najít svůj systém, který mu vyhovuje a hlavně takový, který funguje. Záleží také na tom, jaký typ produktu nabízíte. Jsou druhy produktů, které mají obrovskou hledanost a cílení je tak jednoduché, ale jsou také obory, kde musíte dělat rozsáhlou analýzu, abyste zjistili, na jaká slova se vůbec můžete ukazovat.

A pak přichází ta část, kde musíte klíčová slova sladit s reklamami. Ale o tom zase příště.

No Internet Connection
Notification