Google zpoplatnil mapy zobrazované na webu nebo v aplikacích

Pokud jsme zaznamenali v poslední době na svém, nebo na jiném webu nefunkční Google mapu, mohlo to být způsobeno tím, že Google od 11. 6. 2018 změnil svůj business model poskytování mapového obsahu na tzv. pay-as-you-go model. Díky tomu je možné získat nové možnosti při zobrazování map nebo při využívání mapového obsahu.

Pay-as-you-go: Co to znamená?

Tento model plateb je běžně využíván v cloudových službách a v praxi znamená, že zaplatíte pouze to, co využíváte. Nemáte tedy žádný předplacený balík služeb, ale platíte pouze za reálně využité zdroje. V případě Google Maps to je pouze za API “volání”. Tedy za každý dotaz do API rozhraní Google Map.

Neplatí to však pro všechny případy zobrazení mapy, místa nebo trasy.

Zpoplatnění se týká pouze služeb a aplikací, které využívají API Google Maps. Mají tedy vygenerován API klíč a pomocí něj přistupují k mapovému obsahu. Tato nová úprava se netýká map, které jsou zobrazovány embed metodou přes IFRAME a při jednoduchých zobrazeních mapy je možné tuto metodu obvykle bez problému využít.

Patrně se Vás to nijak finančně nedotkne

I když je služba zpoplatněna, tak s největší pravděpodobností nic platit nebudete. Google dává každému uživateli volný měsíční kredit v hodnotě $200, díky kterému máte nárok na:

Na přesný ceník se můžete podívat na odkazu: https://cloud.google.com/maps-platform/pricing/

Co je potřeba udělat při pokračování přes API?

Pro pokračování načítání map přes API je nutné zaregistrovat projekt do Google Cloud Platform, vygenerovat nový API klíč a zadat Googlu své platební údaje (kreditní kartu).

Poté bude služba dále fungovat jako doposud. Google dle svého vyjádření a statistik předpokládá, že zpoplatnění služby se dotkne pouze 2 % uživatelů Google API.

Přesto pokud by jste si nebyli jisti, je možné s námi vše prokonzultovat a společně najdeme vhodné řešení.  

Profil Jiří
Autor

ING. Jiří Maňásek

Jiří je founding father naší agentury. Svým přátelským a férovým jednáním vytváří příjemné pracovní prostředí a pevné obchodní vztahy.

Joomla SEF URLs by Artio
No Internet Connection
Notification