Na PPC už nemáme jen lidi - jak si jednoduše usnadnit práci

  • Míša Bačová
nadvláda robotů

Pokud taky patříte k PPCčkařům, určitě víte, že správa může být občas docela záhul - zvlášť, když jde o úkoly, které se dělají u všech klientů. Kdyby tak jenom existovalo něco, co ty úkoly může udělat za vás…

Naštěstí pro nás existují skripty - a všechno, co potřebujete, je jenom několik stovek řádků kódu. Musím se přiznat, že pro někoho, kdo v životě naprogramoval maximálně primitivní malování (kde kbelík fungoval jenom v případě, že byl obrys černý), byl začátek fakt docela hardcore. Nějak se mi tím ale podařilo prokousat a teď už máme nastavených pár fajn pomocníků, kteří nám se správou účtů pomáhají.

Možná by bylo dobré vysvětlit, co to vlastně skripty jsou. Jsou to malé programy, které vytáhnou data z reklamních systémů a pomocí nich udělají požadovaný úkol. Většina z nich zapisuje údaje do tabulek, nebo mění data přímo v reklamních systémech. Nejvíce skriptů momentálně najdete pro Adwords. Tady rozlišujeme skripty pro single účty a skripty pro MCC účty, které pod sebou mají více klientů. Skripty pro MCC účty projedou všechny klienty najednou a vám tak ušetří spoustu času.

Jak jsem se ke skriptování vůbec dostala? Začalo to tím, že jsme kvůli reportům potřebovali importovat náklady z Skliku do Analytics. K tomu jsme potřebovali právě skript. Měla jsem zrovna čas, tak jsem si řekla, že to vyzkouším. Vzala jsem návod od Standy Jílka, všechny potřebné údaje, balení kokin a pustila jsem se do toho. No první pokusy byly naprosto katastrofální. Dělala jsem naprosto zbytečné chyby, za které bych si teď nejradši liskla a víc času jsem strávila brekem, než kódováním (čtěte Crtl+C a Ctrl+V).

tenor

Nakonec to ale vyšlo a do Analyticsů začala čísílka konečně naskakovat. V té době mě to chytlo a začala jsem si hledat další skripty, které by nám při správě mohly pomoct. Našla jsem jich opravdu hodně, a protože časem budou Vánoce, tak vám na konec článku dám několik odkazů se super jednoduchými skripty.

Pokud jste jako já a moc zkušeností s kódováním nemáte, možná se vám budou hodit tipy, kterými jsem si při nastavování hodně pomáhala.

  1. Ještě než začnete, projděte si javascript třeba na Codecademy. Ať se vám to líbí nebo ne, bez javascriptu se neobejdete, ani pokud budete skriptovat metodou kopírovat a vložit.
  2. Pište si komentáře. Klidně ke každé prkotině. Pokud vám pak kód z nějakého důvodu nebude fungovat, budete vědět, co každá část dělá a co je potřeba změnit. Já komentáře používám hlavně k oddělení těch sekcí kódu, které má a nemá smysl upravovat.
  3. Celý kód si projděte. Jasně, procházet 500 řádků může být otrava, ale má to své výhody. Procvičíte si jednotlivé funkce a můžete si během toho rozdělit kód na různé úseky, aby se vám v něm potom lépe orientovalo. Zároveň se tak taky ujistíte, že vám kód nebude dělat věci, které nemá. Když vám kousek kódu není jasný, googlete.
  4. Nepouštějte se hned do skriptů, které přepisují data v reklamním systému. Tady jsem možná trošku paranoidní, ale ještě si moc nevěřím na skripty, které automaticky upravují například cenové nabídky nebo reklamní texty. Pokud taky teprve začínáte, zkuste napřed skripty, které třeba zapisují data do tabulek. Po nějaké době už budete vědět co a jak můžete se klidně pustit i do větších věcí. A že jich je.
  5. Nezůstávejte u kopírování. Je to sice jednoduché a rychlé, ale občas narazíte na skript, kde by bylo přece jenom lepší něco přepsat, nebo změnit složku, kam se ukládají tabulky a nebo udělat ze single account skriptu MCC skript. Pro takové srandy už do kódu budete muset trošku hrábnout. Navíc se naučíte hromadu nových věcí a to se hodí vždycky.

Teď když máte takové malé intro, mám pro vás pár tipů na to, odkud skripty brát a taky pár mých oblíbenců. Parádní zdroj je stránka Seer Interactive. Kromě spousty skriptů různých úrovní mají také několik kapitol o tom, jak vlastně fungují. Slušnou zásobu má také oficiální knihovna od Googlu. Kromě hotových kódů v ní najdete také jednotlivé funkce, kterými můžete skripty doplnit. Pořádný výběr najdete i na Clicteq. A jaká je moje osobní TOP pětka?

This one looks good

  1. Automatické vyloučení umístění - Pokud nechcete, aby se vám reklamy v obsahové síti zobrazovaly na stránkách s určitou koncovkou nebo slovem, stačí je v kódu specifikovat a každý den budete mít o vylučování postaráno.
  2. Link Checker - Upozorní vás na 404 a další neplechy ve vašich vstupních stránkách.
  3. Negative Keyword Conflicts - Vesele si vylučujete klíčová slova a nejste si jistí, jestli jste náhodou nevyhodili i něco, co jste neměli? Tenhle skript vám s tím rychle pomůže.
  4. Našeptávač - Umí vytáhnout nejčastěji hledané výrazy na dané klíčové slovo. Hodně pomáhá při plánování nových kampaní.
  5. Account Anomaly Detector - Tento skript se hodí, pokud máte na starosti větší účty. Pravidelně srovnává data s předchozím obdobím a dá vám vědět, když narazí na větší odchylku.

Při hledání nových skriptů jsem taky narazila na pár zajímavých perliček. Věděli jste, že můžete v reklamních textech použít údaje o zločinech, nebo nechat skript upravovat cenové nabídky podle počasí?

Hackerman

Autor

Michaela BAČOVÁ

Míša miluje čísla, a proto nejvíce času tráví nad PPC kampaněmi. V mezičase píše čtivé PR články a zkoumá nové skripty.

No Internet Connection
Notification