Kompletní průvodce, jak dělat on-page SEO – I.

Výsledky vyhledávání vyhledávače Google jsou závislé na více než 200 faktorech. Pokud se neobjevujete na předních pozicích v SERPu, možná jste zapomněli na on-page SEO, které je v současné době také velmi důležité. Vše, co děláte na webových stránkách, může výrazně ovlivnit pozici ve výsledcích vyhledávání bez ohledu na to, kolik máte zpětných odkazů a sociálních sdílení. Než začnete najímat lidi, aby sdíleli váš obsah, měli byste se ujistit, že příspěvky na webu jsou optimalizovány tak, aby byl maximálně využit jejich potenciál. V následujících řádcích se na on-page SEO podíváme podrobněji.

 

Kolik příspěvků máte na svém firemním blogu? 10, 50, 200? Na čísle až tak nezáleží. Měli byste se na svůj firemní blog dívat z jiné stránky. Přemýšlejte tak, abyste získali na jeden příspěvek 1 000 návštěvníků v den jeho vydání, a potom dalších 500 během roku z organického vyhledávání. Nicméně je důležité se vrátit i k předchozím příspěvkům na blogu a optimalizovat je podle následujících tipů. Díky tomu své příspěvky na blogu vylepšíte a možná si je ještě někdo přečte.

V tomto článku se podíváme především na prvních sedm bodů, jež můžete vidět na obrázku. Další body si rozvedeme v pokračování tohoto článku.

Jak na on-page SEO

Title tagy

Vše začíná dobrým titulkem. Ale co si představit pod pojmem „dobrý titulek“? Někdy je lepší použít jiný meta titulek než je titulek příspěvku. A proč? Někdy je možné nastavit titulek pro vyhledávače lépe než je nadpis příspěvku. Je potřeba se zde postavit do pozice uživatele vyhledávače a popřemýšlet nad tím, zda byste na titulek, který zvolíte, sami klikli. Jaký titulek by vás zaujal? Lidé mají rádi čísla, procenta, otázky i tipy.

Pokud používáte redakční systémy WordPress či Joomlu, je titulku automaticky přiřazen tag <h1>. Zde platí pravidlo, že co stránka, to jeden nadpis <h1>. Nicméně existují SEO nástroje, díky nimž je možné nastavit jiný titulek než je tag <h1>, který se bude zobrazovat pouze ve výsledcích vyhledávání.

Příklad: Jestliže jste publikovali příspěvek o nejlepších zvířatech na naší planetě, potom bude h1 například „TOP 55 nejlepších zvířat na světě“.  Ale jako meta titulek je možné zvolit „TOP 55 nejlepších zvířat na světě – AnimalBlogger“. Je velmi účinné uvést svou značku. Nejenže prodloužíte meta titulek, ale zároveň zvýšíte CTR.

V příspěvcích by se měly objevit i další nadpisy <h2> a <h3>. Nejenže to Googlu lépe hodnotí, ale i čtenářům se lépe čte strukturovaný článek.

copywriting

Interní odkazy

Nové příspěvky byste měli provazovat se staršími příspěvky na svém firemním blogu. Většinou se v dalších článcích zmiňujete i o tématech, o nichž jste již psali. A proto je dobré vložit na takový článek odkaz. Pokud budou jednotlivé příspěvky provázány interními odkazy, pomůže to nejen uživatelům objevit více vašeho obsahu, ale současně Google začne procházet znovu vaše příspěvky. Články, jež nebyly dlouho navštíveny Googlebotem, klesají ve výsledcích vyhledávání. A to je také důvod, proč provazovat články mezi sebou interními odkazy.

Odchozí odkazy

Jestliže odkazujete ze svého příspěvku na vysoce kvalitní články a blogy, Google vás bude hodnotit jako seriózní stránku. Pokud odkážete například na Wikipedii, nejenže tím přispějete sami sobě, ale také čtenářům. Určitě nebudou naštvaní, když je odkážete na podrobnější vysvětlení na autoritativní stránce.

seo google

Nefungující odkazy

Je dobré se ujistit, že na svém webu nemáte žádné nefungující odkazy. K tomu slouží různé programy, například Wildshark SEO Spider. Účinným nástrojem je také Screaming Frog, který analyzuje každou stránku webových stránek. Jakmile získáte seznam nefungujících odkazů z Screaming Frog, můžete je odstranit nebo aktualizovat.

Zmenšení velikosti obrázků

Dále se doporučuje zmenšit velikost obrázků, čímž se sníží také rychlost načítání stránek. Tento faktor je často přehlížen. Nicméně v roce 2015 je rychlost načítání stránky důležitá. Google na tento parametr velmi dbá. Jejich velikost je možné snížit pomocí různých pluginů. Například ve WordPressu existuje plugin WP Smush.it.

optimalizace

Alt tagy obrázků

Každý obrázek na webu by měl mít alt tag. Spousta lidí tento tag ignorují, nicméně je také důležitý. Zabere vám pouze pět sekund napsat popisnou informaci o obrázku, díky níž Google pochopí, čeho se obrázek týká. Navíc díky alt tagu je možné získat návštěvníky na web i prostřednictvím vyhledávání obrázků.

Sémantická klíčová slova

Už jste slyšeli o Latest Semantic Indexing (LSI)? V minulosti bylo důležité mít co nejvíce klíčových slov na webu, nicméně to je již dávno pryč. Google ignoruje hustotu klíčových slov. V tomto roce je vše o sémantice. Například pokud píšete o nejlepších kočkách, nemusíte se snažit, aby byla fráze „nejlepší kočky“ na stránkách desetkrát. Měli byste naopak myslet na sémantické varianty této fráze – jaká další slova se vztahují k nejlepším kočkám? Jsou to úžasná koťata, populární plemena, nejděsivější tygři a podobně. Variace slov jsou pro čtenáře mnohem příjemnější a Google si to uvědomuje.

seo kostky

V následujícím článku se podíváme na další body, které jsou při on-page SEO významné. Určitě si nenechte ujít náš další příspěvek na blogu. 

Joomla SEF URLs by Artio
No Internet Connection
Notification