15 tipů, jak zlepšit pozice ve výsledcích vyhledávání na Googlu

V moderním internetovém světě je kvalita webových stránek důležitá. Grafik navrhne atraktivní webdesign a programátor ho převede do fungující podoby. Poté nastupuje práce online marketingových specialistů, kteří mají na starosti propagaci na internetu. Nicméně ne vždy mají živnostníci a malé firmy vyhrazený budget na marketingové úkony od externistů, a proto se snaží vynést svou webovou stránku na výsluní sami. A právě těmto snažílkům přinášíme 15 tipů, jak zlepšit pozice ve výsledcích vyhledávání na Googlu.

Internetový marketing jako takový je poměrně obsáhlá kapitola, která zahrnuje spoustu sekcí (SEO, PPC, správa sociálních sítí, webová analytika, e-mail marketing, copywriting). Dostat se na přední příčky ve výsledcích vyhledávání je běh na dlouhou trať. Ale se správným přístupem dojdete úspěšně do cíle.

1. Pište dlouhé články

Existuje korelace mezi dlouhými příspěvky (nad dva tisíce slov) a předním umístěním ve vyhledávání. Při vyhledávání vhodných témat byste měli zohlednit zájmy svého publika a potenciálních klientů. Založte si blog, ve kterém budete pravidelně psát o různých tématech. Většina studií zaměřující se na to, zda má délka článku vliv na umístění ve výsledcích vyhledávání, se shoduje, že stránky z předních příček mají více než 1 100 slov na stranu.

2. Nahrajte sitemapu

Google pomocí XML sitemapy zjistí, co se na vaší webové stránce nachází. Ačkoliv Google může najít vaši webovou stránku sám, můžete mu pomoci. Stačí nahrát sitemapu prostřednictvím nástroje Google Search Console.

3. Budujte odkazové portfolio

Pro vyhledávač je velice důležité kvalitní odkazové portfolio. Odkazy z významných webových stránek vám mohou výrazně pomoci a posunout vás na přední pozice ve výsledcích vyhledávání. Ale pozor, všeho s mírou.

copy

4. Neblokujte Google

Nulová návštěvnost z vyhledávání může tkvít ve špatném souboru robots.txt. Měli byste zkontrolovat, zda tento soubor obsahuje toto:

User-agent: *
Disallow: /

Vyhledávacím robotům říkáte, aby neindexovali vaši stránku.

5. Optimalizujte pro mobilní zařízení

Google přiznal, že preferuje ve výsledcích vyhledávání webové stránky optimalizované pro mobilní telefony. Pakliže se vaše internetová stránka nezobrazuje na mobilních telefonech přívětivě, měli byste co nejdříve přistoupit k její rekonstrukci. Responsivní design se dnes stává standardem každé kvalitní webové stránky.

6. Rychlé načítání

Doporučujeme nástroj PageSpeed Insights, prostřednictvím něhož zjistíte rychlost načítání vaší webové stránky. Jestliže je načítání pomalé, měli byste zmenšit velikost obrázků, zefektivnit kód v hlavních souborech a investovat do rychlejšího hostingu.

7. Použijte přátelské URL adresy

URL adresy jednotlivých stránek na webu by měly být statické a měly by obsahovat klíčová slova. Rozhodně nepoužívejte náhodně vygenerovaná písmena a čísla, což je charakteristické pro dynamické URL adresy.

Namísto weboo.eu/olala123 byste měli použít weboo.eu/tvorba-www-stranek

responsivni design

8. Použijte doménu .com, pokud je to možné

Odborníci se shodují, že až 84 % domén na předních pozicích ve vyhledávání používají doménu .com. Tato skutečnost platí v okamžiku, kdy expandujete do zahraničí. Pakliže se soustředíte pouze na český, respektive slovenský trh, postačí vám domény .sk a .cz.

9. Používejte interní propojení

V aktuálním článku byste měli odkazovat na články již dříve publikované. Přimějete čitatele, aby se podívali na dávnější příspěvky. Současně Google najde cestu k relevantním článkům na webu.

10. Důležitý obsah by měl být na hlavní doméně

Nejdůležitější obsah byste měli mít na hlavní doméně, rozhodně ho neumisťujte na subdomény.

11. Tagy v titulku mají svůj význam

Každá stránka by měla obsahovat unikátní tag titulku, který prozradí uživatelům a vyhledávačům, o čem vaše webová stránka je.

12. Používejte pluginy pro SEO

Ať už používáte redakční systém WordPress či Joomla, existuje spousta pluginů pro optimalizaci webové stránky. Můžete snadno a rychle optimalizovat metadata konkrétního článku a stránky.

13. Pište blog

Ačkoliv si myslíte, že obyčejný byznys web stačí, jste na omylu. Vyhledávače preferují stránky, které mají čím přilákat. Založte blog a pište unikátní články na různá témata týkající se vaše podnikání. Můžete přilákat nejen vyhledávače, ale také spoustu nových zákazníků. Zjistěte, jaká témata jsou pro vaše potenciální klienty zajímavá, a zpracujte je.

blogging

14. Používejte relevantní klíčová slova

Analýza klíčových slov je dnes velice důležitá, protože můžete vybrat relevantní klíčová slova, která vám pomohou ve vyhledávání. Články budou také přehlednější a čitatelé se budou snadno orientovat.

15. Obsahový marketing

Kvalitní obsah na blogu, na sociálních sítích a v e-mailových kampaních je velice důležitý pro dosáhnutí vyššího umístění ve vyhledávání. Jak psát článek? To je kapitola sama o sobě, kterou ještě budeme na našem blogu rozebírat. Nicméně prostřednictvím kvalitního obsahu si můžete vybudovat komunitu lidí, která se bude na váš web ráda vracet.

Zdroj / Foto: Entrepreneur

Joomla SEF URLs by Artio
No Internet Connection
Notification