Co všechno dělá markeťák ve Weboo?

Jó, to jsou ti, co celý den sedí za počítačem v teple v kanclu a nic nedělají! Věřte, že tohle je sice z části objektivní popis, ale takto pozice online marketingového pracovníka opravdu nevypadá. Tak nudná rozhodně není! V rámci Příběhu Weboo, který se píše každým dnem, jsem si dovolil s nadsázkou v několika bodech popsat, co všechno dělám a mám na starosti v marketingovém oddělení Weboo.

Zlínská online marketingová agentura Weboo se skládá ze dvou částí - Development a Marketing. Já se řadím, jak již bylo zmíněno, do skupiny "markeťáků". Takové označení může vyvolat nechvalnou konotaci s mužem v kravatě, který obchází domy a snaží se získat zakázky. To opravdu není předmětem mé práce. Začnu s tím nejdůležitějším odvětvím, které je mi vlastní.

1. Copywriting

Od copywritera se předpokládá, že zvládá perfektně pravopis, umí psát čtivé texty a má bujnou fantazii. To snad splňuji, a proto v rámci copywritingu vymýšlím obsah webů po semantické stránce, plním článkové weby zajímavým čtivem a plním také weby klientů podle potřeby. Hraji si se slovy, snažím se dělat každou stránku unikátní a osobitou. S tím úzce souvisí také tvorba newsletterů tak, aby je koncový čtenář po pár řádcích nehodil do koše. Stává se, že mi často dochází nápady, ale proto máme v kuchyňce šikovný kávovar s lahodnou kávou, která dobije baterky a jde se znova na věc. 

teamwebooNecelý měsíc v práci, a už jsem "vycopal" slogan pro vánoční večírek

2. SEO

Když už teda vytvářím ten obsah webů, tak se zároveň starám o to, aby weby byly přívětivé pro roboty vyhledávačů a jejich pozice ve vyhledávačích rostly. Hraji si s různými prvky stránek a přepisuji obsah tak, abych roboty prostě donutil ty stránky doslova "žrát". Pochopitelně ty roboty nemlátím po hlavě ani nic jiného, ale nachystám jim solidní návnadu. To je docela dobrodružné, ne?

blogV případě, že je ještě nevíte, co to SEO je...

3. Hodnocení a komunikace

Po tom, co všechno sepíšu, upravím a popostrčím robotům, ještě nemám padla. Každý měsíc porovnávám změny, sbírám potřebná data a zasílám klientům emaily o tom, jak jsem pro ně zamakal a jejich business roste. To samozřejmě není tak úplně pravda, ale za svojí práci zodpovídám, a pokud nastane jakýkoliv problém, upozorňuji klienta a hledáme společné východisko. Stejně, jako chci, aby se férově chovali ostatní ke mně, tak se chovám i já ke klientům.

blog7Ok, tohle asi není ideální styl neverbální komunikace...

4. Testování

Nyní přichází ta zábavná část. Beru do ruky iPady, tablety od Androidu či s Windowsem, usadím se na Fatboye a dám se do akce. Žádné paření Angry Birds to ale není. Testuji funkčnost stránek, správné zobrazení responzivní šablony a ostatní prvky webů, které musí být v pořádku, aby se koncový uživatel cítil na webu pohodlně a nenarazil na žádnou chybu. Stejně tak kontroluji i veškeré nově vytvořené weby od Developmentu. Žádná chyba či překlep mi nesmí uniknout. Jinak bych si nemohl užívat následné hlášení nepořádku :-)

blog1Výbava na testování

5. Sociální sítě

Jak se dnes říká, "Ninja sociálních sítí" je u nás spíše Majka, ale i já se podílím na obsahu Facebooků, Twitterů aInstagramů. Prostě vytáhnu mobil z kapsy, blejsknu nějakou tu fotečku, napíšu strašně cool popisek, vyberu pečlivě hashtagy a čekám na lajky a srdíčka. Zde je opět potřeba výpomoc nějakého toho šálku kávy, aby příspěvky byly prodejní a nenudily.

blog5Jdeme s dobou, nezapomínáme na selfíčka. A protože iPhony jsou nuda, tak se fotíme radši kalkulačkou...

6. Focení a natáčení

Tím trošku navážu na předchozí bod. Abychom měli kvalitní obsah nejen textový, ale i audiovizuální, tak beru do ruky foťák či kameru a řádím. Posouvám své "figuríny" ze strany na stranu nebo třeba uklidňuji ředitele firmy Special Care před proslovem na kameru. I to občas sebere dost fyzických a psychických sil.

blog4A proto není na škodu si odpočinout na křesle "za půl mega"

7. Analýzy

Podílím se na analýzách přístupnosti, heuristických analýzách a jiných hodnoceních objektů, které vedou k budoucímu zlepšení. V několika strukturovaných bodech kritizuji, co je špatně. To by mi šlo... Nicméně analýza je nedílnou součástí všech online marketingových úkonů.

blog6Ok, ale než začnu hejtovat, tak má zase někdo narozky a musím se nadlábnout

8. Organizuji

Jako součást marketingového týmu se automaticky podílím na veškerých vnitrofiremních činnostech. Starám se o to, aby byly čerstvé koláče na poradách (teda spíš Majka), naháním kolegy před plátno na týmové focení, úkoluji dotěrně kolegy (hlavné Máru) různými editačními činnostmi, které nezvládám a v neposlední řadě vymýšlím, co budeme dělat na dalším teambuildingu. Takže vlastně říkám firmě, co budeme dělat :-)

blog2Tradiční přejídačka na firemních snídaních

 

A v neposlední řadě píšu tento blog. A mnoho, mnoho dalšího... Co bylo smyslem tohoto blogu?

Možná několik z vás někdy odradil název pracovní pozice nebo pracovní podmínky nebo cokoliv podobného. Ani já jsem nečekal, co vše se za rok a půl naučím v našem skvělém kolektivu. Protože jsem se nelekl výzvy.

Zaujala tě taková náplň práce a chtěl by sis jí vyzkoušet? 

Tým markeťáků totiž nutně potřebuje posily. Sám vidíš, kolik toho musím zvládnout sám a někdy potřebuji malou pomoc. Pojď to s námi zkusit a třeba za rok budeš psát podobný blog jako teď já!

weboo teamTým Weboo a podobné epické večírky čekají právě na tebe!

 

 

CHCI PRACOVAT VE WEBOO

  

 

 

Autor

Bc. Filip BARTOŠ

Filip je marketingový manažer s více než 5letou praxí. Je certifikovaným specialistou.
Filipovi klienti 
Filipovy reference

Joomla SEF URLs by Artio
No Internet Connection
Notification