Jak na cenové srovnávače

  • Petra Tabarová
cenové srovnávače

Doba, kdy jste šli do kamenného obchodu a nechali se ukecat od prodavače, že u nich v obchodě nakoupíte nejlevněji, už má pomalu odzvoněno. Díky cenovým srovnávačům (zbožáky, zbožomaty, zbožové srovnávače) nastupuje nová éra nakupování. Majitelé e-shopů by měli zapracovat na tom, aby svůj e-shop propojili s těmito srovnávači, a sbírali zde recenze od spokojených zákazníků.

Hrozba negativní recenze? Kdepak!

Pokud si říkáte, že se do toho raději nebudete pouštět, protože se chcete vyhnout negativním recenzím, tak asi něco neděláte poctivě. Negativních recenzí se není třeba bát, protože to je šance pro vás, ukázat se jako obchod, který pracuje se svými zákazníky a umí jim vyjít vstříc v případě nespokojenosti.

V dnešní době, kdy ten kdo není na sociálních sítích, jakoby nebyl, vám negativní ohlasy hrozí na každém rohu (síti). Um je umět správně zareagovat a z negativa udělat pozitivum.

Na jaké srovnávače se soustředit?

Vraťme se ale zpět ke srovnávačům. S těmi se poslední dobou roztrhl pytel. Na které se soustředit, které ani nezkoušet a kterým dát šanci? Pokud máte kapacity na to, věnovat se  srovnávačům, tak rozhodně doporučujeme se věnovat co největšímu počtu z nich. Každý jeden je pro vás potencionálním prodejním kanálem. Na těch méně známých můžete využít toho, že vaši největší konkurenti na něm ještě nejsou.

Nejznámější jsou v ČR dva srovnávače - Heureka a Zboží. Každý z nich má svá specifika a požadavky na XML feed, která je třeba dodržet.

V případě, že se srovnávači začínáte, doporučujeme vám začít právě s těmito dvěma, minimálně ale s Heurekou, která na trhu působí nejdéle. V tomto článku se podíváme na zoubek právě Heurece.

Heureka

Jakmile se naučíte s Heurekou pracovat, bude pro vás jednodušší pokračovat s dalšími srovnávači.

Velmi důležité je najít si správnou kategorii, která odpovídá vašemu zboží. Ne všechny kategorie se totiž jmenují stejně jako ve vašem e-shopu. Pokud máte uveden jiný název než např. Heureka, zboží se vám nespáruje a nebude tedy porovnatelné s ostatními konkurenčními výrobky. Podívejte se na stejné zboží, které na srovnávači prodává vaše konkurence. Zjistíte tak, jak má vypadat název kategorie i neméně důležitý název produktu. Může se stát, že ani vaše konkurence ještě nemá produkty z dané kategorie spárované. Příčinou může být neexistence odpovídající kategorie. S touto zkušeností Heureka pracuje a snaží se pravidelně přidávat nové kategorie, aby vyhověla požadavkům majitelů provozovatelů e-shopů. Zkontrolovat, které kategorie existují a které ještě ne můžete ve stromu kategorií, který je pravidelně aktualizován.

Některé kategorie produktů mají předepsané požadavky na strukturu názvu a na vás je si tyto informace nastudovat. Na Heurece najdete přehled povinných názvů zde.

Pokud kategorie, do které spadá velké množství vašich produktů, ještě neexistuje, napište na Heureku požadavek na založení nové kategorie. Takové požadavky evidují a může vám to pomoci k dřívějšímu založení právě té vaší požadované kategorie.

Obecné doporučení pro lepší párování produktů na Heurece

  • ► Dodržujte strukturu názvu odpovídající kategorii vašich produktů
  • ► Do názvu nepatří slova jako akce, doprava zdarma apod.
  • ► U každého produktu uvádějte na prvním místě název výrobce a až potom další specifikaci
  • ► Je dobré v názvu uvést také kód produktu
  • ► Vždy uvádějte u popisu produktu i EAN kód, který má ve XML feedu specifický tag <EAN>
  • ► Vyhýbejte se příliš stručným a obecným názvům

Implementace e-shopu do srovnávače je běh na delší trať a vyžaduje hlavně trpělivost. Snad vám tento proces náš článek alespoň trochu usnadní...

Příště se můžete těšit na článek o Zboží.

Autor

Ing. Petra TABAROVÁ

Petra je jediná certifikovaná specialistka na zbožové srovnávače ve Zlínském kraji. Dále řídí úspěšné PPC kampaně a má na starosti obsahovou strategii.

TOP cenové srovnávače články
Jak upravit cenu dopravy na Heurece

Jak upravit cenu dopravy na Heurece

SHOPCAMP: Objednávkou všechno začíná

SHOPCAMP: Objednávkou všechno začíná

No Internet Connection
Notification