Nepřeklíčujte! Titulek čte i zákazník, ne jen robot

  • Filip Bartoš

Když byla optimalizace webů pro vyhledávače ještě v plenkách, existovaly řady jistých "postupů" a "návodů", jak to SEO vlastně "zapnout". S postupem času nabírali online marketéři větší skepse a zjistili, že ne vše je tak efektivní, jak se podle osvědčených rad zdálo. Nedílnou součástí tohoto procesu je také psaní popisků, čili prvků Meta title a Meta description. A stejně jako v hlavách příznivců Miloše Zemana je neoddělitelně zakořeněný komunismus, tak je v hlavách současných copywriterů a SEO mágů nadále zakořeněno pravidlo, že Meta title je jen o klíčových slovech. Pak přišel Filip, a řekl "ee".

Zkusil jsem se vžít do role člověka, který hledá na Googlu produkt a má si vybrat ze seznamu firem. Ignoruji záměrně PPCčka, protože mi slovo REKLAMA a ještě v nálepce zkrátka vadí. Jako produkt jsem si vybral přístoje zvané "plošiny". Co uvidím, když otevřu první stránku?

 

plosiny1

A po první stránce mám pocit, že jsem někde na jiné planetě, kde žijí roboti. Plošiny plošiny plošiny, nabízíme, prodáváme, půjčujeme. Osekané jedno slovo za druhým. Co si z toho mám vybrat, když se mi nechce kontrolovat každá stránka? První případ Rotlehner je ještě v pořádku. Klíčové slovo "plošiny" je v celém textu "pouze" 3x, což je ještě v míře. Když však sjedu na spodní část výsledků, vidím zde příklad "překlíčovaných" popisků. V Meta titlu 4x, v URL 2x a v descu 3.

 

Stránka je sice na první straně vyhledávání, ale donutil by vás takový popis jít na stránku firmy? Z podstaty věci je jasné, že když firma vyrábí plošiny, tak je i pronajímá. Ale proč si ji půjčit zrovna u ED? Slovní hříčka "bezkonkurenční ceny" je fakt dost tuctové a ohrané.

 

Extrémní případ tohoto "překlíčování" či "přeoptimalizování" jsem našel na třetí straně, kde už se jedna o list stránek, které snad radši ani nechci otvírat.

 

plosiny2

 

Daný příklad firmy Inreka Plošiny má fakt otřesně napráskané klíčové slova jak jen to jde. Informační hodnota nulová. V titulku "montážní" a "pracovní" plošiny, to znamená, jakože vyrábí jen tyto dva druhy plošin? Jak jsem zmínil již výše, je poměrně jasné, že když hledám firmu, která vyrábí plošiny, tak vyrábí všechny možné druhy tj. vysokozdvižné, montážní, kloubové atd atd. Když si budu chtít vybrat firmu, u které plošinu koupím, očekávám, že bude jiná, že vystoupí z té řady robotických popisků. A tak jsem provedl malou změnu.

plosiny3

Cítíte tu změnu? Posouzení nechám na vás. Z nového popisku dle mého gusta jasně svítí, že je firma dlouho na trhu, má zkušenosti a vyrábí plošiny sama v Česku. Dále se dozvím, že si nemusím hned kupovat novou drahou, ale narozdíl od jiných firem má Inreka také bazar. A to jsou informace, které titulek v kombinaci s popiskem MUSÍ obsahovat. Klíčová slova by měly jít "až na vedlejší kolej". Samozřejmě však ne úplně pryč.

 

Co jsem na těchto příkladech chtěl demonstrovat? Tyto výsledky vyhledávání jsou aktuální, takže se stále setkáváme s nešvarem online marketingových agentur, které stále věří, že title a description jsou alfa omega optimalizace, žerou je jen roboti a lidé kliknou na první výsledek, co jim vyjede. Není to pravda.

 

Navíc to, že koncetrujete klíčové slovo v co největší míře do popisku či titulku, nemá žádný vliv na výslednou pozici. Lépe řečeno, nepopostrčí to stránku dopředu. Správná koncentrace klíčových slov je důležitá pak přímo na webu, což už je součást obsahové strategie. Tam se láme chleba.

 

Přemýšlejte o titulcích a popiscích jinak. Pište to, co chcete aby prodalo, aby zaujalo, ne aby posunovalo pozice. To je zpátečnický způsob, který kdysi "stačil".

 

Autor

Bc. Filip BARTOŠ

Filip je marketingový manažer s více než 5letou praxí. Je certifikovaným specialistou.
Filipovi klienti 
Filipovy reference

TOP SEO články

No Internet Connection
Notification