Kefírer: Mléčný produkt nebo skvělá teaserová kampaň?

  • Petra Tabarová

V posledních dnech nás na internetovém poli bombarduje svými vtípky Kefírer. Taky si kladete otázku kdo za ním stojí? Mlékarny to s největší pravděpodobností nebudou. 

 

Také vás zaujala kampaň provázející prý uvedení kefírového nápoje na trh? Možná vás taky napadlo, že kampaň, která zaujala tisíce lidí v enormě krátké době, nebude pocházet z dílny nějaké mlékarny, která se pod své dílo odmítá podespat. Výborné grafické zpracování, vtipné texty a virál jak bič je na světě. V poslední době v Česku rostou podobné marketingové kampaně, které se pohybují na hraně etického kodexu, jako houby po dešti.

Nedávno nás zaujala kampaň jednoho ryze českého jogurtu s názvem Hollandia. Ano, už samotný fakt, že jde o český produkt s holandským názvem, je dost kontroverzní. Kontroverznější je ale reklama, která říká "Moje máma byla kráva". Na tomto příkladu si můžete všimnout, jak důležitou roli hrají v marketingu slova. Jedno špatně zvolené slovo a kampaň se nevyvede podle vašich představ. V tomto případě jde o slovo "byla", které je nevhodně zvolené v minulém čase a původní záměr sdělit vtipně fakt, že jogurt pochází z mléka skutečné krávy, je překříčen otázkou "Proč byla? Ona ta kráva už jako není?" A na tuto otázku se nabalují další podobné. Když už není, co se s ní stalo? Jaký osud čeká krávy, které produkují mléko pro potravinářský průmysl? A jaký život takové krávy mají? 

 Moje máma byla kráva.

Tolik k důležitosti správně zvolených slov v marketingu. Nyní se ale vraťme zpět ke Kefírerovi. Tato kampaň si naopak se slovy hraje. Pohybuje se sice na velmi tenkém ledu, ale tvůrce kampaně je evidentně zdatný bruslař, neboť výroky typu Kefírer hledá řešení, které narážejí na holocaust, přijímá česká veřejnost víc než dobře. Lidé na Facebooku reagují a Kefírerovi posílají dotazy, zda je Kefírer košér, a tedy vhodný na židovskou svatbu, nebo že se už s ženou těší, až se v Kefíreru vykoupou nazi. Na kefírerovském Facebooku můžete najít také košér recepty ve kterých se nedoporučuje používat kakao.

een

Kefír hledá řešení a vy můžete hlasovat pomocí nových Facebookových emotikon.

jahoda

Kefírer je obohacen chemicky ošetřenými polskými jahodami a bojuje proti plynatosti.

vanilka

Kefírer je vhodný k zapíjení ležáků.

čoko

Určitě vás nepřekvapí, že vedení Kefíreru nemá rádo čokoládovou příchuť.

 

Kampaň se dostává pomalu ke svému vrcholu a tak se 9. 5. objevila nová postavička Mlíkomouš. A že by se Kefírer měl s Mlíkomoušem zrovna v lásce, se říct nedá :)

mlikomous

 

Co se tedy za touto strategií skrývá? Dle našeho názoru to vypadá na velmi zdařilou teaserovou kampaň. Teaser je krátká upoutávka, či ochutnávka kousku něčeho nového, která se často používá u filmů či serálů. Účelem je upoutat pozornost, ale přitom toho příliš neprozradit. Je to taková marketingová "zájmolapka"... O zdařilosti tohoto počinu vypovídá i fakt, že náš programátor Pavel, který ještě nikdy neokusil kefír, se těší na 17. 5., až si půjde Kefírera koupit.

17. 5. má tato kampaň vyvrcholit a Kefírer by se měl objevit na pultech obchodů. Nás zajímalo, proč zvolil Kefírer zrovna toto datum. 17. 5. se totiž slaví Mezinárodní den homofobie na počest připomenutí dne, kdy byla v roce 1990 vyškrtnuta homosexualita z Mezinárodní klasifikace nemocí. Proto si tipujeme, že za touto povedenou kampaní stojí Hate Free Culture, nebo nějaká organizace bojující proti rasismu a xenofobii, což je poslední dobou téma, které je v ČR díky uprchlické krizi velmi aktuální. 

Kdo stojí za Kefírerem podle vás?

Zdroj fotografií: Facebook Kefírer a Mlíkomouš, Kefirer.cz

Autor

Ing. Petra TABAROVÁ

Petra je jediná certifikovaná specialistka na zbožové srovnávače ve Zlínském kraji. Dále řídí úspěšné PPC kampaně a má na starosti obsahovou strategii.

TOP pro pobavení články

No Internet Connection
Notification