5 článků, které by si měl přečíst každý začínající copywriter

  • Majka Greplová

S talentem psaní se sice můžeš narodit, ale taky je potřeba se naučit různé zákonitosti, které ti pomůžou být opravdu kvalitním copíkem. Dnes jsem si připravila tipy na články, které by měl každý copywriter přečíst (a zapamatovat).

  1.  Obrácená pyramida - jak na prioritu informací v textu

Lidé na internetu čtou jinak než v tištěných médiích. Na internetu uživatelé nachází spoustu informací a pokud je na první pohled nezaujmou - nečtou dále. Proto je důležité tomu přizpůsobit texty, které na webu publikuješ. Jak již název "obrácená pyramida" napovídá, jedná se o to, jakou prioritu různým informacím dáte, jak je rozmístíte do textu.

Nejdůležitější informace patří "nahoru" - tedy do titulku a úvodního odstavce. Pokud uživatele dostatečně zaujmete, bude číst dál.

Parádní článek na toto téma: ZDE

  1. model AIDA - doveď zákazníka ke konverzi

Pokud se zajímáš o marketing, tak jsi tento pojem již pravděpodobně slyšel/a. A pokud ne, tak ti ho trochu osvětlím. Model AIDA má označení podle fází, ze kterých se skládá. Tento princip se používá v reklamě již hooodně dlouho a v copy nachází parádní využití. Co tedy jednotlivá písmenka znamenají?

  • A - Attention (pozornost) - získej si pozornost čtenáře
  • I - Interest (zájem) - vzbuď zájem o produkt, službu
  • D - Desire (touha) - už máš pozornost a zájem. Teď zapůsob na emoce, aby uživatel věděl, že produkt/službu chce a nemůže bez ní být
  • A - Action (akce) - vyzvi uživatele k akci; řekni mu, jak produkt/službu může získat

O modelu AIDA si přečti dva (tři) články:

► 1. ČLÁNEK

► 2. ČLÁNEK (již nefunkční)

► bonusový praktický článek: AIDA v praxi

  1. Vyvarujte se klišé

Jsou slova, slogany a textace, které používá každý. Určitě ta slova znáš taky (máme individuální přístup, nabízíme komplexní služby atd.), a proto jejich význam už nikdy nebude takový, jaký bys chtěl/a. Navíc budeš jeden z mnoha.

Buď originální. Ano, vím, že se to lehce řekne a hůř dělá, ale věř, že to stojí za to. Poznej klienta, pochop jeho filozofii, myšlení, udělej si průzkum a zkoušej. Jednou (nad sklenkou vína) to přijde, a budeš z toho mít mnohem lepší pocit.

Přečti si, jaká slova jsou na "black listu"

  1.  Jak (ne)psat články

No, a tam bude poradna, tam nějaký blog. Však to znáte, prostě tam dvakrát za měsíc neco naboucháte, aby to mělo dobrý dopad na SEO a bude, jo?

Tak takhle ne. Vyhazujete peníze z okna. Jak postupovat při tvorbě kvalitního a smysluplného obsahu je popsané v supr článku na pábení.cz. A věř, že to určitě smysl má.

UKÁZKA O TOM, JAK OTEXTOVAT PORADNU

  1. Typografický tahák

Nejednou se ti určitě stane, že nebudeš vědět, jestli se píše 15-tidenní, 15denní nebo 15tidenní. A pak se ti bude náramně hodit právě typografický tahák. Já jsem si ho vytiskla, a tak mám svou offline verzi vždy při sobě. A už mi několikrát zachránil p*del.

Tahák stahuj ZDE

 

Máš tip na nějaký dobrý článek o copywritingu či psaní obecně? Napiš nám na Facebooku!

 

Autor

Mgr. Marie GREPLOVÁ

Marii neřekne nikdo jinak než Majka. Patří mezi mazáky v naší kanceláři. Stará se o sociální sítě, nás a naši kancelář. Má radost, když máme my radost.

TOP copywriting články

No Internet Connection
Notification