Co pomáhá nebo škodí profilům na sociálních sítích? Provedl jsem mini výzkum #mktpollcz

  • Filip Bartoš

Správa sociálních sítí může být jednoduchou náplní práci, ale zároveň tvrdým oříškem. Nebudeme se zabývat tím, jak nejúsporněji nastavit kampaň. Nás zajímá, jak ideálně komunikovat na sociálních sítích a to nejen při krizových situacích. Facebook či Twitter jsou totiž jedny z nejbližších kanálů, skrze které se dostává značka k zákazníkovi a naopak.

 

 

Na začátku byla malá úvaha. Některé profily značek, nebo samotné persony na sítích používají často slovíčko "supr". V kontextu bylo vždy použito v pozitivním smyslu, jako nástroj pro odlehčení a zosobnění komunikace. V mém okolí je však "supr" značně ironické. Je to jen mnou nebo si to myslí i někdo jiný? Nedalo mi to a založil jsem anketu na Twitteru. Vypadala a dopadla asi takhle.

 

 

 

To, že drtivé většině připadá "supr" pozitivní, mě zarazilo a udivilo. Ne, že bych si chtěl ověřit vlastní pravdu, ale začala mne napadat řada otázek jako: "Co když i milion jiných věcí chápu úplně špatně?" A tak jsem si řekl, že se Twitteru budu ptát dál a vytvořím něco, co mé sledující bude bavit a třeba se to bude šířit dál. A tak vznikl hashtag #mktpollcz .

Co to znamená? Vytvořil jsem řadu anketových otázek, které budu zveřejňovat postupně a později vytvořím malý výzkum. Zdůrazňuji malý, protože se týká pouze lidí z Twitteru a také mých jen 350 sledujících. Nicméně mezi ně patří marketéři, novináři, ale i obyčejní lidi, takže poměrně zajímavě škálují rozumně uvažující skupinu lidí. Pravidla jsou jednoduché. Anketa trvá 24 hodin a každý den vychází jedna unikátní. 

Jelikož se nechytly úplně všechny ankety, tak vyberu pouze takové, které mají co říct. A začnu tou, kterou vyplnilo nejvíce lidí. Zejména díky pomoci účtú jako @cvrliky a @atsor Jirky Rosteckého, který stojí za projektem Mladý Podnikatel.

 

 

 

Anketu, která se ptá na označování profilů v příspěvcích, vyplnilo 34 lidí, což je dle mého úsudku solidní vzorek pro ucelený názor. Z těchto odpovědí si můžeme vzít, že se nemusíme bát udělat příspěvek zajímavý a "barevný". Lidé se zároveň shodli, že pokud označený odkazující profil vidí, většinou se na něj prokliknou. To je pro tvůrce příspěvků impulz, že nemusí označovat profily jen kvůli zajímavosti, ale také s jasně definovaným cílem, kam chtějí čtenáře odkazovat dál.

Druhou anketou v projektu #mktpollcz byla hodně podobná otázka, jako v první anketě. Jeden "hloupý" smajlík, a celá konverzace může radikálně změnit vztah s čtenářem.

 

 

 

Ano, mrkající smajlík každý známe z Messengerů a konverzací. Výsledky však ukazují, že jednotně neexistuje důvod, zda-li ;-) bereme pozitivně, či negativně. Komentátor Nova Sport, Michal Jinoch dokonce popsal, že mrkající smajlík hodnotí jako arogantní. Přitom ho můžeme často vídávat v příspěvcích velkých značek. Co z toho plyne? Proč tento smajlík v komunikaci používat, když si nejsme jistí jeho funkcí? Nebo jsme naopak na tolik pevně přesvědčení o svém publiku, že si jej troufneme využívat? Odpovědi nechám na vás.

Zajímavou polemiku můžeme vést o volbě tykání/vykání v komunikaci. Jak se vyjádřilo publikum Twitteru?

 

 

 

Jasně, že účty fresh Facebook profilů tvoří mladí lidi a mladí lidi tyto příspěvky také čtou asi nejvíce. Je ale nutné komunikovat ve jménu značky tykáním? I když je to poměrně trendy, z těchto odpovědí můžeme vidět, že to zase tak 100% pozitivní ovoce nenese. Respektive jen pár lidí je přesvědčeno, že to na ně působilo dobře. Někdy tedy není na škodu být univerzální a nebát se prostě "obchodně" vykat.
15 lidí byl takový průměrný počet účastníků anket. A přesně tolik lidí odpovědělo na otázku ikonek ve statusech a tweetech.

 

 

 

Polovině lidí přijdou ikonky a doplňující infografika zajímavá - nic překvapivého. Část respondentů si však ikonek nevšímá nebo jí přijdou laciné. A to už je důvod k zamyšlení. Když předpokládáme, že je naše publikum mladší, ikonky jsou asi jasná volba. Naopak účty politiků, ministerstev či jiných podobných by pravděpodobně měly zůstat ve více formální rovině. Ale třeba ne...

JAKO POSLEDNÍ ANKETU NA ANALÝZU JSEM VYBRAL TU O KAPITÁLKÁCH.

 

 

 

Sice na ni odpovědělo pouhých 9 lidí, nicméně dala zajímavé echo. Některé účty si myslí, že příspěvek na sociální síti musí začít kapitálkovým nadpisem. Jen jeden člověk však potvrdil, že ho výrazný text upoutá. Co z toho? Jednou za čas na oživení, proč ne. Nemusí to být však mantra všech příspěvků.

Nakonec jsem se dostal k pouhým 15 anketám. Bohužel postupně opadlo nadšení a můj účet není tak silný, aby udržel konstantní pozornost. Výše zmíněné ankety dle mého nejvíce inspirují a nasazují brouka do hlavy. Proč však tento mini výzkum, který třeba vůbec nebyl relevantní, skrývá větší hodnotu, než jsem čekal? Ve spoustě věcech jsem si doposud myslel, že nemůžu nemít pravdu. Po objektivní volbě někoho jiného však vím, že je pořád co zpochybňovat. 

 

A tyto drobnosti, které by někoho možná ani nenapadly, dost možná razantně ovlivňují výkonnost některých značkových či produktových sociálních sítí.

 

Zaujaly vás tyto ankety a chcete vidět všechny? Nebo se vám nápad líbí a chcete vytvořit vlastní ankety s lepšími otázkami? Jděte do toho! Zapněte Twitter a použijte hashtag #mktpollcz , popřípadě navštivte můj profil @orjacko .

 

Autor

Bc. Filip BARTOŠ

Filip je marketingový manažer s více než 5letou praxí. Je certifikovaným specialistou.
Filipovi klienti 
Filipovy reference

TOP sociální sítě články

No Internet Connection
Notification