Jak by slavily Valentýna marketingové páry

  • Filip Bartoš

Svátek zamilovaných je jedním z mála dnů, na který se těší marketingové agentury, protože čmuchají přítomnost zvýšení konverzí. Když se však brodím těmi ultra kreativními kampaněmi typu Milka, tak si říkám, jak to u těchto lidí vypadá 14. února doma? A pak mi to došlo... (další řádky budou obsahovat prvky sci-fi a nadsázky)

 

Ještě jsem nepotkal ideálně fungující pár ze stejného prostředí, respektive stejných povolání. Každá práce svým způsobem deformuje člověka, pokud to dělá rád a žije tím. Což je u lidí pracujících v online marketingu umocněno tak na desátou.

 

Představte si jenom obyčejné COPYWRITERY. Pozice dnes obsazená spíše něžným pohlavím, ale najde se i několik mužských psavců. Z praxe jsou zvyklí, že ať dostanou pod ruku sebevětší nesmysl, musí to umět prodat.

A tak u romantické večeře copywriter své partnerce vysvětluje dechberoucí příběh původu vína z Albertu, zatímco něžná polovička oceňuje skutečně komplexní nabídku jeho večerního programu. Když už všechno klapne a přesouvají se do ložnice, vzpomenou si zároveň, že zapomněli zveřejnit "5 tipů a triků, jak nezkazit Valentýna" a celé kouzlo je fuč...

 

copywriting joke

 

Když už jsme u té romantické večeře, tak největší challenge by pravděpodobně stála před párem PERSONALISTŮ.
Večer napřed zkušený personalista vybírá pečlivě jeden z dvaceti obleků, a rozhoduje se mezi kravatou a motýlkem. Mladá personalistka naopak nechce tlačit na pilu a tentokráte volí šaty bez výstřihu.

Sotva se pustí do symbolického ťuknutí skleničky, už přichází hejt ze strany partnerky na černý oblek s motýlkem. "Co mi tím oblekem chceš jako neverbálně komunikovat? Že čekáš divadlo? Nebo že jdeš na pohřeb? S tím bys teda na pohovoru neuspěl!" Na to přichází suchá odpověď: "Prosím? A tvoje šaty bez výstřihu? Sice všude říkáme, že to na nás nepůsobí, ale stejně je to jediná věc, která nás přesvědčí! Takže u tebe taky nic moc!"

 

O něco příjemněji by to asi probíhalo u SOCIAL MEDIA MANAŽERŮ. To jsou takový upgradovaní copywriteři, kteří ještě musí poctivě vypočítat každou korunu nákladu.

Všechno jde podle plánu. Výbornou večeři si společně fotí, vybírají filtry, vymýšlí hashtagy a nezapomínají na společné selfíčko. Mezitím si stihnout pošeptat, kolik si na tuto kampaň stanovili rozpočet, kolik korun stálo otevření jednoho dárečku a jestli správně nastavili zájmy cílové skupiny. Ve chvíli, když už prožívají v ložnici společné chvíle, vytahuje kluk Fejsbukář mobil a začne natáčet. Zděšená partnerka křičí, co to jako dělá? Na to přijde sebejistá odpověď: "Bejby, nedělej mi tady flame v diskuzi, toto bude mega virál, až šéf uvidí ten organický reach, tak dostanu přidáno!"

 

Osobně jsem tedy ještě neviděl například UX DESIGNÉRKU, ale kdyby náhodou taková nějaká byla, a randila s mistrem wireframů, asi by ten večer mohlo vyrušit pár detailů.

Nadšený UXák z toho, že má po půl roku novou zakázku, už týden dopředu kreslí na papír, kde předá dárek, jak rozloží svíčky na stůl a jak se budou s drahou polovičkou přesouvat do ložnice. Na stůl před večeří ještě předloží jasné srozumitelné menu, které říká, co vše večeře bude obsahovat. UXačka prozatím nadšená, že je vše přehledné a vše dává logický smysl, ale najednou se zarazí. "Proč je to víno jako postavené uprostřed stolu? Proč jsi ho nedal přímo k mému talíři? Nebo rovnou nepřidal dvě flašky? To má ve mě probudit výzvu k akci? Achjo..." UXák zklamaně zažbreptá: "Ale zlato, aspoň jsem na zem namaloval jasnou šipku směrem k ložnici, to bylo moje call-to-action..."

 

uxgif

 

A něco ze skutečně mého soudku? Počet SEO KONZULTANTŮ a KONZULTANTEK roste stejně rychle, jako frekvence využití slova Kalousek v projevech Andreje Babiše. Plán na Valentýna by byl ale jasný.

Nadšený SEO šaman vytváří dopředu společně s kolegou programátorem speciální zamilovanou micrositu, kterou si drahá polovička najde najde na Googlu. Vybere z Skliku klíčové slovo "Filip miluje Anetu" a už bastlí meta titulek ve stejném znění. Při večeři tasí na partnerku tablet a nabádá jí, ať do Googlu napíše výše zmíněnou frázi. Hned na první pozici se objeví microsita www.filipmilujeanetu.cz. Yes! Co čert ale nechtěl, partnerka automaticky vleze do zdrojáku a následně otevírá soubor sitemap.xml. "Ty debile, jak jako na všechno priorita 0.1?! Myslel sis, že si to nezkontroluju? Tak to jsi pěkně podělal..." 

 

No, a to je asi tak dostatečné vysvětlení, proč spolu markeťáci můžou pracovat, ale rozhodně ne sdílet jednu domácnost :-)

Neberte tento článek vážně, přestaňte ho právě číst a běžte si užít společné chvíle!

Stačí mi, když to nasdílíte a okomentujete až zítra :-)

 

Autor

Bc. Filip BARTOŠ

Filip je marketingový manažer s více než 5letou praxí. Je certifikovaným specialistou.
Filipovi klienti 
Filipovy reference

TOP pro pobavení články

 

No Internet Connection
Notification