Dozvuky 7. Copycampu aneb co nám i po týdnu zůstalo v paměti

  • Petra Tabarová

V březnu vyrazila část Weboo na 7. Copycamp a konečně pro vás máme shrnutí dojmů, které v nás zanechal.

Protože to byl náš druhý Copycamp, máme možnost porovnávat s tím minulým. Počasí tentokrát moc nevyšlo, ale mohlo být i hůř a myslíme, že poroučet větru a dešti ještě hájednička neumí, tak jim to promineme. Poučeni z minulého roku jsme vyrazili s dostatečným předstihem, žádné fronty a milá pozornost hned u registrace nás mile překvapila. Po náročné cestě ze Zlína v brzkých ranních hodinách jsme brečeli štěstím nad výbornou kávou, která nás nakopla a my si přednášky užívali v plné pozornosti. A co jsme si kromě plných bříšek a dobré nálady odvezli?

Letošní sestava prezentujících byla různorodá a kromě copy jsme zabrousili i do tajů mailingu, sociálních sítí a pro někoho překvapivých odhalení (Marek Vít a jeho dream job).

Vybrali jsme 3 řečníky, jejichž slova nám zůstala v hlavě i po víc než týdnu.

Prvním byl Vladislav Bureš se svojí přednáškou o mailové komunikaci.

Vladislav se nám představil jako “největší úchyl na direct marketing” a my jsme mu to věřili. A proč taky ne, když nám radil vypustit Krakena (poznávat produkty do terénu). Častý problém je totiž to, píšeme o produktech, které vůbec neznáme. Netušíme, proč je lidé kupují. Nejdůležitější je pro newslettery obsah, neboli esence značky, které musíme věřit hlavně my sami, aby nám mohl věřit zákazník.

 

kraken2

 

Emailová komunikace podle Vladislava Bureše

  • ►Předmět e-mailu se musí vejít do 60 znaků.
  • ►Hlavní sdělení se snažte umístit do levého rohu.
  • ►Tonalita a vizuální zpracování odpovídající značce.
  • ►Využívání ALT tagů pro případ zablokovaných obrázků.
  • ►Informace sbírejte od lidí, kteří produkt znají a používají ho (tak totiž přijdete třeba na to, že plenky Babylove jsou výjimečné tím, že nezpůsobují opruzeniny jako jiné plenky).
  • ►Pokud nemáte dostatek informací od uživatelů, otestujte produkt na vlastní kůži (plenky můžete přenechat dětem).

Po obědě nás probudil Richard Dobiáš s poutavým příběhem o zajíci, který umí lyžovat.

 

richard dobias

 

Řeč byla o Zajdovi, což je vítězný maskot lyžařské školy na Vysočině, který pomohl Richardovi a jeho týmu vytvořit „love brand“. Nejenom děti, ale i instruktoři ho začali milovat natolik, že sami na svahu začali jezdit v převleku zajíce. Důležitou roli sehrálo umístění maket Zajdy na svah a také nastavený tón komunikace na sociálních sítích – s lidmi totiž komunikuje přímo Zajda a zákazníci si často myslí, že jim odpovídá sám majitel. 

Za zmínku stojí i to, že než Richard stvořil Zajdu, nesnášel zimu, lyžování, sníh a všechno okolo. Dnes díky Zajdovi patří mezi milovníky zimy a naučil se jezdit na snowboardu.

Komunikace podle Zajdy

  • ►Vytvořte příběh, který do hry vtáhne celý váš tým i zákazníky.
  • ►Pokud nemáte „love brand“, tak si ho vytvořte.
  • ►Nastavte si charakteristický styl komunikace. Lidé na něj s radostí přistoupí.

Pavel Novotný byl z trošku jiného soudku než ostatní přednášející (ale to už asi bývá na Copycampu zvykem, protože 6. ročník uzavíral Janek Rubeš, který také úplně nezapadal do copy tématiky). V průběhu celého jeho vystoupení jsme byli napjatí jak kšandy, kdy neuhlídá své sjíždějící kalhoty a my si budeme moct prohlédnout jeho dokonale sladěné červené slipy v plné kráse.

 

marek vit pavel novotny

Zdroj fotek: vlastní, Facebook Pavel Novotný, Facebook Marek Vít

 

“Novotňák” se rozpovídall o tom, jak zrádné dokážou sociální sítě být a že bychom neměli věřit všemu. Krásným důkazem toho je Marek Vít, který se přátelí se spoustou slavných osobností, Messi je jeho “nejlepší kámoš”, dělá marketingového managera FC Barcelona a dokáže být na několika místech najednou. Nás by zajímalo, jestli o něm v Barceloně vůbec slyšeli, nebo ho mají úplně na háku… Podle nás je Markův nejlepší kámoš hlavně Photoshop a Facebook.

Co tedy říct závěrem? Za nás palec nahoru, 7. Copycamp splnil naše očekávání a my s novou motivací a hlavami plných informaci usedáme za klávesnice a snažíme se zužitkovat vše, co jsme se dozvěděli.

P.S. Kdyby vás zajímalo, jak to vypadalo o přestávkách, tak tento GIF jsme vytvořili, aby jsme vám mohli náladu zprostředkovat. 

 

Autor

Ing. Petra TABAROVÁ

Petra je jediná certifikovaná specialistka na zbožové srovnávače ve Zlínském kraji. Dále řídí úspěšné PPC kampaně a má na starosti obsahovou strategii.

TOP copywriting články

No Internet Connection
Notification