Koronavirus zrychlí technologický vývoj

  • Ing. Milan Juřík

Epidemie koronaviru a především s tím spojená omezení zrychlí vnímání online světa jako nezbytného nástroje nejen pro rozvoj obchodního prostředí, ale především jako nutnost pro zachování obchodu jako takového. Online prostředí už nikdy nebude takové, jaké ho dosud známe. Zkušenosti ze zahraničí jasně ukazují, že společnosti, které měly odpovídající prezentace schopné responzivně reagovat a které měly odpovídající marketingovou podporu, lépe čelily náhlým změnám, restrikcím i prudkému nárůstu online obchodování.

E-commerce

Sektor prodeje pomocí internetu zaznamenal obrovský posun vpřed. To, co se dříve předpokládalo, se nyní stalo realitou. I dříve konzervativní zákazníci objednávají online takové zboží, které by dříve kupovali výhradně v kamenných prodejnách. Proto enormním způsobem vzrostly prodeje v sektorech, kde se k e-shopu přihlíželo spíše jako k podpůrnému nástroji, nikoliv jako k prodejní platformě s velkým významem. Příkladem je sektor nábytku, potravin, drogerie nebo třeba prodeje potřeb pro chovatele, od veterinárních přípravků pro krmiva. Chování zákazníků v době krize přepíše vzorce, podle kterých zaběhnutý e-commerce trh funguje. Lze říci, že společnosti, které se tomuto trendu přizpůsobí, významným způsobem rozšíří svůj obchodní podíl právě na úkor těch zkostnatělých.

Online marketing

Stejně jako oblast e-commerce, tak i online marketing zaznamenal prudké změny. Vše se zrychlilo a posunulo směrem k autonomizaci a samoregulaci. Je proto nezbytné rozumět online marketingu jako nedílné součástí e-commerce řešení, neboť právě bez těchto součástí by byl systém internetového prodeje poloviční, pro zákazníka pak těžko dohledatelný a ve výsledku méně úspěšný a rentabilní. Bude tak nezbytné systematicky řídit prodejní kampaně pomocí nástrojů, které jsou k získávání zákazníků určeny. Nelze tedy nezmínit nutnost promyšlené PPC kampaně, intenzivního SEO procesu, relevantní a aktuální prezentace na sociálních sítích nebo možnost podpory vyhledávacích pozic pomocí relevantního blogu.

Online komunikace

Online chatovací nástroj dnes tvoří nedílnou součást každého úspěšného e-commerce prostředí. Jeho správné využívání může navýšit prodeje a přinést spokojené klienty. Důležitost takového vybavení jasně dokládají tvrdá data, která jsou pro tento postup využívána světovými leadery jako je Amazon nebo Microsoft. Několik čísel z praxe, které potvrzují rentabilitu zavedení tohoto komunikačního kanálu:

  • Průměrné navýšení konverzního poměru až o 15 %
  • Kdo chatuje, nakoupí 5x častěji než běžný “nechatující” uživatel
  • Chatující stráví na webu 12x více času
  • Míra okamžitého opuštění je 2x menší u chatujících návštěvníků
  • Chatující online nástroj v režimu živé komunikace významně ovlivňuje rozhodovací proces u těch nakupujících, kteří web navštíví poprvé.

Uvedené platformy a prodejní nástroje současného online světa úspěšně implementujeme již 12let našim klientům. Pokud si budete přát vědět, zda se tato řešení hodí i pro Vás a zda by byly i pro Vás přínosem, dejte vědět. Rádi Vám představíme analýzu, která Vás navíc nebude nic stát.
Tyto změny v chování návštěvníka e-shopu, přechod k novým zvyklostem, potřeba dynamizace podpory zobrazování a specializaci na osobní formu online komunikace často zmiňují odborníci a vizionáři, kteří svými úspěchy mnohokrát přesvědčili, že jejich odhady jsou více než pravděpodobné.

Zajímavé články na toto téma

Pohled internetového vizionáře, zakladatele skupiny MALL GROUP, Ondřeje Bajera

Výhledy Makroekonomického stratéga ČSOB, vysokoškolského pedagoga a publicisty Tomáše Sedláčka

Rozhovor Jiřího Bulana, IT specialisty a publicisty, pro Český rozhlas

profil milan
Autor

Ing. Milan Juřík

Milan je zakladatelem společnosti a specialistou na ERP či jiné firemní systémy. Specializuje se na řešení firemnich procesů, vývoj v oblasti virtuální a rozšířené reality.

No Internet Connection
Notification