Trendy ve web designu pro rok 2020

  • Weboo

Není to tak dávno, co rok 2020 zaklepal na dveře. S novou dekádou přichází i spousta energie, která se promítá ve všech možných směrech, web design nevyjímaje. Ačkoli nedokážeme předpovědět, co vše se letos bude dít, můžeme už teď říct, jaké trendy ve web designu se budou v letošním roce objevovat.


Minimalismus


Už nějakou dobu je minimalismus známý, obzvlášť u návrhů webových stránek. Každá jednotlivá část musí mít jasný účel. I proto se může zdát minimalismus jako nudná záležitost plná bílých prázdných míst. Vyhýbat se mu by byla ale škoda. Není nutné, aby byl každý minimalistický design jako přes kopírák, nemyslíte? Může se použít barva a jemné prvky, které fádní web oživí.

Ilustrace

Zajímavým trendem jsou bezpochyby ilustrace. Jejich ztvárnění může nejen designově oživit webové stránky, ale také vytvořit unikátní spojení značky s ilustrací. Zaslouží se bezesporu i o lepší zapamatovatelnost značky. Jejich velkou výhodou je i využití pro vysvětlení, znamená to, že kvalitní nadčasová ilustrace dokáže říci více než odstavec textu.

Výrazné písmo a vizuální prvky 

Jednoduchý a poutavý způsob je typografie. I přesto, že se snažíme dostat na web co nejvíce informací, můžeme ze samého začátku zaujmout pozornost diváka výrazným tučným písmem, které bude dominovat celé stránce. Podobný efekt mají i výrazné vizuální prvky. U tohoto trendu platí přísloví „méně je více“ dvojnásob. Při nadměrném použití výrazné typografie nebo prvků může dojít k opačnému efektu.

Mikro animace

Letos se weby budou hýbat! Ať už v číslech návštěvnosti nebo grafice. Ačkoli animace nejsou žádnou novinkou, v roce 2020 dostanou opět své místo. Mikro animace jsou poutavé a zaujmou návštěvníky stránky hned na první pohled díky své hravosti. Právě u hravosti buďte opatrní, pokud bude příliš přehnaná, může web vypadat až moc infantilně.

Videa

Trend videa je velmi podobný jako u animací. Jsou hravá a člověk je nepřehlédne. Navíc je můžete využít k rychlejšímu a snazšímu vysvětlení sdělení. Bedlivý pozor dbejte, aby video bylo promyšlené a mělo účel i smysl. Bez těchto tří kritérií by mohlo být spíše kontraproduktivní.

 Asymetrie

Čím rozhodně překvapíte, dokonce i ohromíte, je asymetrický design. Na tvoření podle mřížky a pravidel zapomeňte, rebelství se v tomto směru nevyhnete. Netradiční rozložení a střídání prvků tu hraje důležitou roli. Díky asymetrii získají webové stránky úplně jiný neotřelý vzhled, který rozhodně odliší od konkurentů.

 

 3D grafika

Stejně jako lidské oko na první pohled zaujme pohyb, nejsou výjimkou ani prostorové obrazce. Web vypadá moderně, dokonce nadčasově. Kromě realistických 3D grafik je možné setkat se s více bláznivými, které mohou oplývat například neonovými barvami. Stejně jako u výrazného písma tu platí nepřehánět, aby nenastal efekt překombinovaných webových stránek.

Autor

Lucie Andrlíková

Lucka je juniorní grafička. která se nebojí žádné kreativní výzvy.

No Internet Connection
Notification